Επιτραπέζια Αντισφαίριση

7ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας Εμμανουήλ Παππά 6

Η επιτραπέζια αντισφαίριση (πινγκ πονγκ) χαρακτηρίζεται ως ένα άθλημα του εγκεφάλου, στο οποίο οι παίκτες πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις σε δέκατα του δευτερολέπτου και να χαράσσουν την άμυνα και την επίθεση με ταχύτατους ρυθμούς. Είναι κάτι σαν «αεροβικό σκάκι». Η άσκηση στο πινγκ-πονγκ βελτιώνει τον συντονισμό χεριών-ματιών και των αντανακλαστικών. Επίσης βελτιώνει πολύ την ισορροπία, λόγω των άμεσων αλλαγών κατεύθυνσης  που απαιτεί. 

Ιστορία

Το τμήμα Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης του ΟΦΝΙ ιδρύθηκε το 1952. Η έδρα του τμήματος ήταν στην οδό Άλυος 2 στην Νέα Ιωνία, τα επονομαζόμενα «σκαλάκια».
Την ίδια χρονιά στο Μεγάλο Πεύκο γίνεται η βράβευση της ομάδας, η οποία με τις προσπάθειες του τότε αρχηγού του τμήματος Γ. Μαυρομάτη απέκτησε μεγάλη δυναμική και κέρδισε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που διοργάνωσε η «Αθλητική Ηχώ».

Το 1958 – 59 ο ΟΦΝΙ, ονομαζόμενος τότε ΑΕ Νέας Ιωνίας, αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος χάρη σε έναν από τους πιο εμβληματικούς αθλητές στην Ελλάδα τον αθλητή Χριστοδουλάτο Χρήστο, που αργότερα έγινε Πρωταθλητής Ελλάδος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, μέλος την Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων κ.α.

Ο Χρήστος Χριστοδουλάτος ήταν αθλητής μέχρι το  1951 στην ΧΑΝ Θεσσαλονίκης και το 1951 αγωνίστηκε για μια φορά με την ΧΑΝ Αθηνών. Από το 1951 – 1959 δεν ασχολήθηκε με την Επιτραπέζια Αντισφαίριση έως ότου τυχαία μπήκε στην λέσχη της ΑΕ Νέα Ιωνίας στην οδό Άλυος 2. Βλέπει ξαφνικά στο βάθος της αίθουσας το τραπέζι του πινγκ πονγκ και ενώ είναι με κοστούμι, ζητάει να του δώσουν μια ρακέτα. Οι αθλητές που έκαναν εκείνη την ώρα προπόνηση απόρησαν, αλλά εκείνος ζήτησε να παίξει με τους καλύτερους παίκτες της ομάδας, τους οποίους και κέρδισε με μεγάλη διαφορά, αν και απροπόνητος.  Και κάπως έτσι, ξεκινάει η μεγάλη αθλητική καριέρα του Χρήστου Χριστοδουλάτου, ο οποίος παρέμεινε στις τάξεις της ΑΕ Νέας Ιωνίας (προηγούμενη ονομασία του ΟΦΝΙ) διαγράφοντας μια λαμπρή καριέρα, την οποία συνέχισε μετά το 1963 και σε άλλες ομάδες. 

Ο αθλητής του συλλόγου Χρήστος Χριστοδουλάτος με τα χρώματα του ΟΦΝΙ έκανε τις παρακάτω επιτυχίες:

12/5/1960 Αθήνα Αγώνες Νέας Ιωνίας 1ο Νικητής στο διπλό ανδρών και 2ος Νικητής στο ατομικό ανδρών
25/4/1961  Αθήνα Πρωτάθλημα Αθηνών 3ος στο ατομικό ανδρών
19/5/1961 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 3η θέση στο διπλό ανδρών και 3η θέση στο διπλό μικτό
30/12/1961 Αθλητική Ηχώ Κύπελλο 2ος στο ατομικό ανδρών
2/6/1962 Πανελλήνιοι αγώνες 3η θέση στο διπλό μικτό
5/7/1962 Κύπελλο Μαντζάρογλου 1η θέση στο ατομικό ανδρών
22/9/1962 Θεσσαλονίκη – Διεθνείς αγώνες 2ος νικητής στο διπλό ανδρών και 3ος στο μικτό ανδρών
29/9/1962 Αθήνα: Ελληνορουμανικοί αγώνες 3ος νικητής στο ατομικό ανδρών
7/10/1962 Ε.Α.Πατρών Κύπελλο 1η θέση στο ατομικό ανδρών και 1η θέση στο διπλό ανδρών
27/10/1962 ΧΑΝ Νικαίας Κύπελλο 1ος στο ατομικό ανδρών και 1ος στο διπλό ανδρών
8/12/1962 Αθλητική Ηχώ Κύπελλο 1ος στο ατομικό ανδρών
26/1/1963 Κύπελλο Μαντζάρογλου 1η θέση στο ατομικό ανδρών
9/3/1963 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 1ος στο ομαδικό ανδρών, 1ος στο ομαδικό ανδρών, 1ος στο διπλό μικτό και 1ος στο διπλό ανδρών

Άλλοι αθλητές του ΟΦΝΙ (ΑΕ Νέας Ιωνίας) της ίδιας περιόδου ήταν οι: Βαγγέλης Κώστας, Θεοδοσιάδης, Όμηρος Ραφτόπουλος, Σιμιγελάκης.


Το 1984 η έδρα του τμήματος μεταφέρεται στην οδό 28ης Οκτωβρίου και Αγίου Κωνσταντίνου στην Νέα Ιωνία, μετέπειτα στην αίθουσα του 2ου και 12ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας και τέλος στην αίθουσα του 1ου Γυμνασίου στα Πευκάκια της Νέας Ιωνίας.
Την ίδια χρονιά η ομάδα γυναικών κατέκτησε την 4η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων στο Ναύπλιο. 

Το 1986 – 87 ομάδα γυναικών κατέκτησε την 1η θέση στην Β΄ Εθνική κατηγορία και την άνοδο της στην Α΄ Εθνική κατηγορία. Επίσης, η ομάδα γυναικών κατετάγη 3η στο Κύπελλο Ελλάδος. Η ανδρική ομάδα ανέβηκε στην Α΄ κατηγορία Αθηνών, διεκδικώντας την άνοδο στην Β΄ Εθνική. Την ομάδα αποτελούν οι αθλητές Δήμος Ρέμπελος, Παναγιώτης Παυτίνος, Νίκος Καντάς και Κοσμάς Χατόγλου.

Η αθλήτρια Λαζαρίδου Έφη κατέκτησε την ίδια χρονιά την 1η θέση στο ατομικό πρωτάθλημα Γ΄ κατηγορίας. Επίσης, η αθλήτρια Λαζαρίδου Χριστίνα κατέκτησε την 1η θέση στο Πρωτάθλημα Κορασίδων, καθώς και την 1η θέση στο διπλό. 

Το 1987  - 88 η ομάδα γυναικών έλαβε μέρος στην Ευρωπαϊκή διοργάνωση Κυπέλλου Κυπελλούχων  και απέκλεισε την ομάδα του Λουξεμβούργου συνεχίζοντας στον Β΄ γύρο της διοργάνωσης κερδίζοντας με 5 – 1 την Μπάστοφ. 

Τερμάτισε στην 3η θέση στο Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας και ήταν φιναλίστ στο Κύπελλο Ελλάδας. Την ομάδα των γυναικών αποτελούσαν οι αδερφές Χριστίνα και Έφη Λαζαρίδου, η Ελένη Παπαγεωργίου και η Μαρισόφη Σαρέλα.  

Η ομάδα Νεανίδων κατέκτησε την 1η  θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.

Ο αθλητής Παναγιώτης Παυτίνος κατέκτησε την 1η  θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων στο ατομικό, διπλό και μικτό (μαζί με την Μαρισόφη Σαρέλα) κερδίζοντας 3 χρυσά μετάλλια.

Η αθλήτρια του συλλόγου Λαζαρίδου Έφη κατέκτησε την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων στο αγώνισμα ομαδικό Νεανίδων και την 3η θέση στο αγώνισμα διπλό Νεανίδων. Επίσης, την 3η θέση στο Πρωτάθλημα Νεανίδων στο αγώνισμα μικτό διπλό. 

Η αθλήτρια Λαζαρίδου Χριστίνα κατέκτησε την 1η θέση στο ατομικό και διπλό αγώνισμα Κορασίδων. Επίσης, την 3η θέση στο ομαδικό Νεανίδων στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα του 1988. 

Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έλαβε χώρα στην Ελλάδα, στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, οι αθλήτριες Λαζαρίδου Έφη και Λαζαρίδου Χριστίνα ήταν μέλη των εθνικών ομάδων .

Το 1988 – 89 η ομάδα τερμάτισε στην 3η θέση στο Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας και κατέκτησε την 2η θέση στο Κύπελλο Ελλάδος. Η αθλήτρια του συλλόγου Λαζαρίδου Χριστίνα  κατέκτησε την 1η θέση στην κατηγορία Νεανίδων στο διπλό μικτό και 2η θέση στο διπλό.  Η αθλήτρια του συλλόγου Μαρισόφη Σαρέλα αναδεικνύεται  πρωταθλήτρια Ελλάδος στην κατηγορία Παγκορασίδων στο μικτό και 2η στο διπλό.

Το 1989- 90 η ομάδα κατέκτησε στην  3η θέση στην Α1΄Εθνική Κατηγορία Γυναικών.
Επίσης, κατέκτησε την 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανδρών γυναικών στο αγώνισμα διπλό Γυναικών. 

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων ο αθλητής του συλλόγου Παυτίνος Παναγιώτης αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος κερδίζοντας 3 χρυσά μετάλλια (ατομικό, διπλό, μικτό) και αν και 15 ετών κλήθηκε στην Εθνική ομάδα. 

Η αθλήτρια του συλλόγου Λαζαρίδου Χριστίνα κατέκτησε την 1η θέση στο Πρωτάθλημα Νεανίδων και την 1η θέση στο διπλό. Τον Αύγουστο του 1990 ο Παναγιώτης Παυτίνος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στην Βουδαπέστη, όπου έλαβαν μέρος 120 Παίδες από όλο τον κόσμο, έκανε 10 νίκες και έχασε στον τελικό από τον Τσεχοσλαβάκο Ρόμπερτ Κράτζικ. Τον αθλητή βράβευσε και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικογράφων Τύπου (ΠΣΑΤ) ανάμεσα στους καλύτερους Έλληνες Αθλητές.
Η αθλήτρια του συλλόγου Λαζαρίδου Χριστίνα, πραγματοποιώντας μια εξαιρετική εμφάνιση,  κατέκτησε την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων στο διπλό και το χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό και στο διπλό Νεανίδων στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα. 

Την περίοδο 1990 – 91 η ομάδα κατέκτησε την 3η θέση στο Κύπελλο Ελλάδος Γυναικών. Η αθλήτρια Λαζαρίδου Χριστίνα κατέκτησε την 2η θέση στο διπλό Γυναικών. Ο αθλητής Παναγιώτης Παυτίνος κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των Εφήβων. Επίσης, την ίδια χρονιά ο Παναγιώτης Παυτίνος έλαβε μέρος στην Βαλκανιάδα Εφήβων στην Κραιόβα της Ρουμανίας και στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες Παίδων στην Ισπανία. 

Την περίοδο 1994 – 95, η αθλήτρια Λαζαρίδου Έφη κατέκτησε την 3η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Γυναικών στο αγώνισμα διπλό μικτό με συμπαίκτη τον Παναγιώτη Παυτίνο . 

Την περίοδο 1995 -96, η ομάδα του ΟΦΝΙ κατέκτησε την 1η θέση στην Α2΄Εθνική Κατηγορία και την άνοδο στην Α1΄Εθνική Κατηγορία. 

Την περίοδο 1997 -98, η ομάδα ήταν 2η θέση στο Κύπελλο Αττικής Γυναικών και η αθλήτρια του συλλόγου Μίχου Κατερίνα κατέκτησε την 1η θέση στην κατηγορία Κορασίδων.
Την ίδια περίοδο, η ομάδα ήταν 4η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α1΄Εθνικής Κατηγορίας Γυναικών και κέρδισε την έξοδο της στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. 

Την περίοδο 1999-2000 η ομάδα κατέκτησε την 2η θέση στο Παγκόσμιο σχολικό Πρωτάθλημα στο Παρίσι έχοντας στην σύνθεσή της, τις αθλήτριες του συλλόγου Μίχου Κατερίνα και Νικολακοπούλου Κατερίνα.

Σπουδαίοι προπονητές που άφησαν την σφραγίδα τους στο τμήμα ήταν: Μανώλης Κολυμπάδης (μετέπειτα Πρόεδρος της Ομοσπονδίας για πολλά χρόνια, τακτικό μέλος της Επιτροπής Φίλαθλης Ιδιότητας (Ε.Φ.Ι.), μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) μέχρι και σήμερα με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα),  Σπύρος Καββαδίας, Λουίτζι Σκέμβρης, Λουκία Σκριβάνου κ.α.

Έφοροι επιτραπέζιας αντισφαίρισης με μεγάλη προσφορά στον ΟΦΝΙ και στο άθλημα: Μαυρομάτης Γ., Σαββόπουλος Βασίλης, Τσιράκογλου Βασίλης 

Επίσης, με τα χρώματα του ΟΦΝΙ διακρίθηκαν και οι παρακάτω αθλητές: Ελέζογλου Ανδρέας,  Χαντζής Γιώργος, Φιλιπόπουλος Γιώργος, Γεωργαντάς Γιάννης, Καλογηρά Αλεξία,  Λαμπρίδης Νίκος, Τσακίρης Γιώργος κ.α.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

1993 - Ο Όμιλος Φιλάθλων Νέας Ιωνίας διοργάνωσε 3 Πανελλήνια Διασυλλογικά Τουρνουά με τον Aθλητικό Oργανισμό του Δήμου Ν.Ιωνίας και 4 Τουρνουά Δημοτικών – Γυμνασίων.

1996 - Ο Όμιλος Φιλάθλων Νέας Ιωνίας σε συνεργασία με την ΕΦΟΕπΑ διοργάνωσε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων - Παγκορασίδων. 

1999 - Ο Όμιλος Φιλάθλων Νέας Ιωνίας σε συνεργασία με την ΕΦΟΕπΑ διοργάνωσε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων - Παγκορασίδων.

Σήμερα

Η έδρα του συλλόγου είναι στην κλειστή αίθουσα του 7ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας (Ανατόλια) επί της οδού Εμμανουήλ Παππά 6 στην Νέα Ιωνία. Πολλά παιδιά μέσα σε αυτή την αίθουσα μαθαίνουν τα μυστικά της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και ανάμεσα σε αυτά διακρίνεται ο αθλητής και μετέπειτα προπονητής του συλλόγου  Δρούγας Δημήτρης με πολλές συμμετοχές σε τοπικές και εθνικές κατηγορίες. 

Επίσης, η αθλήτρια του συλλόγου Καμούδη Μαρία – Ελένη αγωνίστηκε σε ηλικία 8 ετών στην κατηγορία γυναικών και ανταπεξήλθε θετικά στις απαιτήσεις των αγώνων. Η ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης του Ομίλου Φιλάθλων Νέας Ιωνίας με απόφαση του ΔΣ ανασυγκροτείται με σκοπό την πλήρη αναβάθμιση της και την επιστροφή στις μεγάλες επιτυχίες.

Προπονήσεις

Δευτέρα
Τρίτη
Τετάρτη
Πέμπτη
Παρασκευή
Σάββατο
Κυριακή
18:00 - 20:00
20:00 - 22:00
18:00 - 20:00
20:00 - 22:00
18:00 - 20:00
10:00 - 12:00
10:00 - 12:00