Ποδηλασία

Ιφιγενείας 4, Νέο Ηράκλειο

Η ποδηλασία είναι μια αθλητική δραστηριότητα που θεωρείται από τις πιο δημοφιλείς στον κόσμο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ποδηλασίας αποτελεί η δυνατότητά της να ανταποκρίνεται σε διαφορετικές απαιτήσεις όπως είναι η μετακίνηση, η άθληση και η ψυχαγωγία.

Το παιδί ή ο ενήλικας  που ενδιαφέρεται να ξεκινήσει αγωνιστική ποδηλασία, πρέπει να γνωρίζει ότι πρόκειται για ένα ολυμπιακό άθλημα με 4 επιμέρους είδη (δρόμος, πίστα, mountain bike και bmx). Απαιτεί -και συνεπώς καλλιεργεί- την ισορροπία, την ικανότητα αντίληψης του χώρου και του χρόνου και τη φυσική κατάσταση του ατόμου.

Ιστορία

Το τμήμα Ποδηλασίας του ΟΦΝΙ ιδρύθηκε το 1977 από τον Μιχάλη Κουγιουμτζή, πρωταθλητή ποδηλασίας της δεκαετίας του 1950 - 1960 στην ΑΕΚ.

Στα πρώτα χρόνια του τμήματος υπήρξαν αρκετές επιτυχίες, όπως οι νίκες του Γεωργακόπουλου στις αναβάσεις Πάρνηθας και Υμηττού στην κατηγορία Παίδων του Καρίμπαλη στην κατηγορία Εφήβων, καθώς και του Κοτζιά στα Βενιζέλια στην κατηγορία Παίδων. Αργότερα διακρίθηκαν οι ποδηλάτες Δημήτρης Ρουγγανάκος, Γιώργος Καραντζάς , Χάρης Αποστόλου και Γιώργος Χαλαβατζής με 8 νίκες στα ομαδικά της κατηγορίας Εφήβων και πολλά μετάλλια σε διασυλλογικούς αγώνες.

Το  1984 το τμήμα κατακτά το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στις γυναίκες με την Σταυρούλα Λιάπη και ακολουθεί μια ανοδική πορεία, με την κατάκτηση πολλών Πανελληνίων Πρωταθλημάτων στην κατηγορία Ανδρών – Γυναικών, Εφήβων – Νεανίδων και Παίδων – Κορασίδων. 

Ποδηλάτες της Ν. Ιωνίας ανακηρύσσονται Πανελληνιονίκες και εκπροσωπούν την χώρα μας σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. 

Η ομάδα από το 1985 μέχρι το 2008 κατέκτησε 174 μετάλλια στην Ελλάδα, 31 μετάλλια στους Βαλκανικούς από το 1998 – 2004, με ιδιαίτερες επιτυχίες τις χρονιές 1998-99.

Αθλητές του ΟΦΝΙ κέρδισαν αμέτρητες διακρίσεις και μετάλλια.

Χρυσά μετάλλια κέρδισαν οι αθλητές: Ελπιδοφόρος Ποτουρίδης 21,  Νίκος Αγγελίδης 15, Βασίλης Γιαννιώσης 11, Ειρήνη Τσουβαλά 9, Μαργαρίτα Λυμπεράκου 9, Ελένη Κλαπανάρα 8, Απόστολος Σώτης 8, Παναγιώτης Λέκας 5, Σταυρούλα Λιάπη 5.

3 χρυσά οι Γιάννης Παπανικολάου, Δημήτρης Βαλμάς και Δημήτρης Γρατσάνης.

2 χρυσά οι Μαρία Παλιγγίνη, Ιωάννα Σοφιανοπούλου, Όλγα Γατσούδη, Κώστας Βασιλείου, Γιάννης Κονδύλης και Ελένη Λυμπεράκου.

1 χρυσό οι Χαράλαμπος Χαρίτος, Καρολίνα Μοσχονά, Νίκος Τριανταφύλλου, Μαρία Ιωαννίδου, Νικολέτα Τσιόντση, Κώστας Πανταζής, Λευτέρης Κουδούνας, Χρήστος Τσουβαλάς, Γιώργος Σεντουκτσής και Ευθύμης Λαλιώτης.

Οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες είναι και Βαλκανιονίκες (29 στο σύνολο τους) μαζί με τους Νίκο Σχοινά και Άγγελο Λαλιώτη.

38 Πανελλήνια Ρεκόρ από τους Ελπιδοφόρο Ποτουρίδη, Βασίλη Γιαννιώση, Παναγιώτη Λέκα, Νίκο Αγγελίδη, Ειρήνη Τσουβαλά, Μαργαρίτα Λυμπεράκου, Απόστολο Σώτη, Ελένη Κλαπανάρα, Μαρία Παλιγγίνη, Μαρία Ιωαννίδου, Καρολίνα Μοσχονά και Ελένη Λυμπεράκου.

Κορυφαία ήταν η συμμετοχή του Νίκου Αγγελίδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ (πρώτος Ιωνιώτης αθλητής που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες), όπου κατέλαβε στα 200μ. ταχύτητας τη 13η θέση. 

Το 1996 ο Νίκος Αγγελίδης, στο Παγκόσμιο Κύπελλο πίστας που διεξήχθη στην Αθήνα, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ολυμπιακό σπριντ, ενώ την ίδια χρόνια αναδείχθηκε 5ος  στην Ευρώπη στο 1ο χλμ και στην ταχύτητα στη Μόσχα.

Σπουδαίοι προπονητές του τμήματος της Ποδηλασίας του ΟΦΝΙ που έγραψαν ιστορία ήταν: Μιχάλης Κουγιουμτζής, Θανάσης Παναγιότοβ, Ελπιδοφόρος Ποτουρίδης, Νίκος Αγγελίδης, Αλέξανδρος Τσιρακίδης, Βασίλης Νταλίπης, Γιώργος Κατσέλης κ.α.

Από το τμήμα Ποδηλασίας του ΟΦΝΙ πέρασαν στελέχη που επάνδρωσαν και επανδρώνουν καίριες θέσεις στον αθλητισμό, οι παρακάτω παράγοντες: Κώστας Καραμπέτσος, Θανάσης Κοντογεώργος, Γιώργος Ανθρακίδης, Βασίλης Νιωτάκης, Ντίνος Παπαγεωργίου,  Βασίλης Σαββόπουλος, Μανώλης Παπαδάκης, Βασίλης Τσιράκογλου, Μιχάλης Κουγιουμτζής, Παναγιώτης Ρουμπείδης, Βασίλης Χαίτογλου, Βασίλης Νακάσης κ.α.

Αρχηγός για πολλά χρόνια στο Ποδηλατικό Τμήμα του ΟΦΝΙ ήταν ο Κώστας Καραμπέτσος, ο οποίος διετέλεσε το διάστημα 1996 – 2000 μέλος της Βαλκανικής Ένωσης Ποδηλασίας για 5 χρόνια, Γενικός Γραμματέας της ΕΟΠ για 13 χρόνια, μέλος του ΔΣ του ΟΑΚΑ και διεθνής κριτής της UCI.

Το τμήμα Ποδηλασίας του ΟΦΝΙ διοργάνωσε μια σειρά από επίσημους ποδηλατικούς αγώνες και σιρκουί 2-3 χλμ με κλειστούς δρόμους πίστας, αλλά και λαϊκές ποδηλατοδρομίες με την συμμετοχή των πολιτών.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Ν. Ιωνίας είχαν πραγματοποιηθεί μαθήματα σε σχολεία για την ενημέρωση των μαθητών και τοπικοί σχολικοί αγώνες με βραβεία και έπαθλα.

Σήμερα

Το τμήμα μετά από ένα διάστημα στασιμότητας, αρχίσει να αναπτύσσεται εκ νέου με προπονητή τον Παντελή Αϊβατίδη, παλιό πρωταθλητή της ΑΕΚ. 

Τα τμήματα του συλλόγου μας ξεκινούν από τις ακαδημίες
Mini μικρά 8-9 ετών, Mini μεγάλα 10-11 ετών, Παμπαίδες - Παγκορασίδες 12-13 ετών,
Παίδων - Κορασίδων 14-15 ετών, Εφήβων - Νεανίδων 16-17 ετών, Νέοι 18-23 ετών, 
Ελίτ Ανδρών - Γυναικών 23 και πάνω.

Ανεπτυγμένο τμήμα του συλλόγου είναι η κατηγορία των Master σε κατηγορίες MASTER A’ 30-39 ετών, MASTER Β’ 40 – 49 ετών, MASTER Γ’ 50 – 59 ετών και MASTER Δ’ 60 και άνω.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Ανδρών-Γυναικών και Νέων Ναύπλιο 2015 3η θέση Αρκούδη -Βαφέα Αγγελική Γυναικών με χρόνο 29,3 

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Ανδρών-Γυναικών και Νέων Ναύπλιο 2015 στον αγώνα αντοχής  4η θέση Φαλτάιτς Αλεξάνδρα Γυναικών

Τοπικό Πρωτάθλημα Αττικής  Ε.ΠΟ.Σ.Κ. 2019 1η θέση MASTER Δ’ Σιατραβάνης Αλέξανδρος, 1η θέση MASTER γυναικών Πολυχρονοπούλου Κάλλια, 3η θέση MASTER Γ’ Αιβατίδης Παντελής, 2η θέση Νέων Τριομάτης Μιχάλης

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων 2021 2η θέση Μούτσιου Λυδία

Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα 2019 στην ατομική χρονομέτρηση 3η θέση Κορασίδες Καραντάμογλου Νεφέλη 8η θέση Εφήβων Ετζιρίδης Θεμιστοκλής

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα MASTER A’ 2021 1η θέση Μαρκόπουλος Αλέξανδρος

Ποδηλατικός Γύρος Θυσίας Πάτρα – Καλάβρυτα 2019  3η θέση Νέων Τριομάτης Μιχάλης, 5η θέση MASTER Γ’ Αιβατίδης Παντελής, 5η θέση κορασίδων Καραντάμογλου Νεφέλη, 1η θέση MASTER Δ’ Σιατραβάνης Αλέξανδρος, 2η θέση MASTER Δ’ Φωτόπουλος Γεώργιος

Το αυξανόμενο ποδηλατικό κίνημα ευνοεί και τον ποδηλατικό αθλητισμό. Οι οδηγοί πλέον πειθαρχούν και σέβονται τους ποδηλάτες, πολύ σημαντικό, ειδικά για τις στιγμές της προπόνησης στον δρόμο. 

Προπονήσεις

Δευτέρα
Τρίτη
Τετάρτη
Πέμπτη
Παρασκευή
Σάββατο
Κυριακή
18:00 - 20:00
18:00 - 20:00
18:00 - 20:00
18:00 - 20:00
18:00 - 20:00
09:00 - 11:00
09:00 - 11:00