Ενόργανη Γυμναστική

Ιφιγενείας 63, στη Νέα Ιωνία

Είναι γεγονός πως η ενόργανη γυμναστική βοηθάει όλο το σώμα των αθλητών να αποκτήσει δύναμη, ευλυγισία, μυϊκή προσαρμογή, ευκινησία και αυτοπεποίθηση, προσφέροντας παράλληλα ψυχαγωγία και χαρά στον αθλούμενο. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί το πιο παλιό, δημοφιλές και εντυπωσιακό άθλημα της αγωνιστικής γυμναστικής.

Ιστορία

Το τμήμα της Ενόργανης Γυμναστικής του ΟΦΝΙ ιδρύθηκε το 1978 επί προεδρίας Παντελή Χατζηιωάννου, ύστερα από παρότρυνση του Γεωργίου Κούκα.  

Η πρώτη αίθουσα για την Ενόργανη Γυμναστική του ΟΦΝΙ ήταν στα Πευκάκια στην οδό Τρωάδος και η πρώτη προπονήτρια ήταν η Εύη Μανδάλη, τα δε πρώτα όργανα για την στελέχωση του τμήματος παραχωρήθηκαν από τον Όμηρο Ραπτόπουλο. Το 1983 η έδρα μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερη αίθουσα, για να καλύπτει τις ανάγκες του τμήματος στην οδό Ιφιγενείας 63, Νέα Ιωνία, όπου βρίσκεται έως και σήμερα. Πρώτος προπονητής και βασικός συντελεστής των μεγάλων επιτυχιών ήταν ο Χρήστος Λάμπρου.

Το 1985 η ομάδα διακρίθηκε στις κατηγορίες Κορασίδων και Παγκορασίδων.

Το 1987 η Νεάνιδα Μαρία Κούκα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας της αναδείχθηκε 3η Πανελληνιονίκης. Επίσης την ίδια χρονιά, στο Πρωτάθλημα Νότου κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στο δίζυγο και στο άλμα και την 3η θέση στο σύνθετο ατομικό.

Το 1988 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων, ο σύλλογος κατέλαβε την 5η θέση μεταξύ 50 ομάδων. Επίσης, στο Πρωτάθλημα Νότου οι Κορασίδες κατέλαβαν την 3η θέση, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Την ομάδα αποτελούσαν: Αργυρώ Καραμπουρνή, Στέλλα Σαμιωτάκη, Τιτίκα Λίνα, Ραχήλ Παπαδοπούλου, Γιώτα Αταλίδου και Χριστίνα Τελάλη. Στην κατηγορία των Παγκορασίδων, στους αγώνες Νότου όπου συμμετείχαν 50 σωματεία, ο ΟΦΝΙ κατέλαβε την 1η θέση και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Την ομάδα αποτελούσαν: Μαρία Φακουρέλη (1η σύνθετο ατομικό και χρυσό μετάλλιο στο έδαφος), Κάκια Μαμαλάκη (3η σύνθετο ατομικό και χρυσό μετάλλιο στο άλμα), Δήμητρα Εμμανουηλίδου (2η στο έδαφος και 2η στη δοκό), Μαρία Θωμά, Ράνια Κουκουράβα και Δέσποινα Στεφανάκη. Προπονητές αυτών των ομάδων ήταν ο Λάμπρος Χρήστου, ο Γιώργος Γιουβάνης και  η Μαρία Παπαδοπούλου, με μεγάλη συμμετοχή στις παραπάνω διακρίσεις. Στους Παμπαίδες, στο Πρωτάθλημα Νότου μεταξύ 50 ομάδων ο ΟΦΝΙ κατέλαβε την 3η θέση. Ο αθλητής του ΟΦΝΙ Κώστα Γιακωβίδης ήταν 2ος στο σύνθετο ατομικό και 1ος στις ασκήσεις εδάφους. Ο Λάμπρος Χύνης ήταν 3ος στο σύνθετο ατομικό και 3ος στις ασκήσεις εδάφους. Την ομάδα των Παμπαίδων συμπλήρωναν οι Άγγελος Λασκαρίδης, Χρήστος Ζυγούρας, Γιώργος Καμμένος, Δημήτρης Κουτσής και ο Σπύρος Χατζητζάνος. Προπονητής της ομάδας των Παμπαίδων ήταν ο Κώστας Σωτηρίου. 

Το 1990 στο Πρωτάθλημα του Νότου που έγινε στις 18 Μαΐου στο Κλειστό Γυμναστήριο της Καλλιθέας, η ομάδα του ΟΦΝΙ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο σύνθετο ατομικό και επίσης στα ατομικά αγωνίσματα 3 αργυρά μετάλλια και 1 χάλκινο. Η ομάδα αγωνίστηκε με τις αθλήτριες Ηλέκτρα Ζούρου, Ελισάβετ Λυμπεροπούλου, Σοφία Μπάκολα, Χαρά Λίατη, Παναγιώτα Πασχάλη και Αλεξάνδρα Ρομοσιού. Προπονητές ήταν η Φωτεινή Μέλου (διεθνής κριτής και πρόεδρος της ΕΓΟ στα προγράμματα) και ο αδερφός της Βασίλειος Μέλος. Υπεύθυνη στα χορευτικά ήταν η Μαρία Παπαδοπούλου.

Το 1995 ο Μάνος Καραματζάκης κατέκτησε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων, που πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γυμναστήριο Νέου Ηρακλείου, 3 αργυρά (πλάγιος ίππος, άλμα, μονόζυγο) και 2 χάλκινα (σύνθετο ατομικό) μετάλλια.

Αθλητές του συλλόγου με μεγάλες επιτυχίες ήταν: Λευτέρης Κοσμίδης, Παναγιώτης Ατσάς, Αντώνης Στεφανάκης, Κωνσταντίνος Γιουβάνης, Γεώργιος Καραντόνας, Κωνσταντίνος Καραντόνας, Χρήστος Χρήστου, Φώτης Βλάσης, Ελένη Τσίχλα, Εβελίνα Γέτου, Έφη Αρβανιτάκη και Ματίνα Πάλλη. 

Επίσης, η αθλήτρια Χαριτίνη Ιωάννου ξεκίνησε από την ενόργανη του ΟΦΝΙ και στην συνέχεια ήταν μέλος της Εθνικής Ομάδας της Ρυθμικής Γυμναστικής. Η Σοφία Παπαντωλαίων, η οποία στην συνέχεια ήταν στη Εθνική Ομάδα του Τραμπολίνο και ο Στέφανος Κοσμίδης, ο οποίος στην συνέχεια ήταν στην Εθνική Ομάδα του Επί Κοντό. 

Πολλοί προπονητές προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στον σύλλογο με μεγάλες διακρίσεις και πολλοί αθλητές του ΟΦΝΙ στελέχωσαν την Εθνική Ομάδα.

Οι προπονήτριες Ολίβια Δόντι και Αναστασία Δόντι είχαν τεράστιες επιτυχίες στις κατηγορίες παγκορασίδων, κορασίδων, παμπαίδων και παίδων. Ήταν επίσης προπονήτριες στην Εθνική Ομάδα για 10 έτη και διεθνείς κριτές.  Ο Κοσμίδης Αθανάσιος, η σύζυγος τους Σοφία και ο Βίκτωρ Έγκελ, υπό την εποπτεία πάντοτε του Λάμπρου Χρήστου, συντέλεσαν στην ανοδική πορεία του ΟΦΝΙ, κατατάσσοντας τον πρώτο στην Ελλάδα.

Προπονητής του συλλόγου ήταν επίσης ο Αγγέλου Γεώργιος, ο οποίος μετέπειτα έγινε προπονητής της Εθνικής Ομάδος και του ολυμπιονίκη Λευτέρη Κοσμίδη.

Σήμερα

Η έδρα του τμήματος της Ενόργανης Γυμναστικής του Ομίλου Φιλάθλων Νέας Ιωνίας παραμένει στην οδό Ιφιγενείας 63, στη Νέα Ιωνία, σε μια αίθουσα 600 τμ., όπου καθημερινά δεκάδες αθλητές και αθλήτριες με την καθοδήγηση έμπειρων και ικανών προπονητών, μυούνται στα μυστικά του αθλήματος, θέτοντας υψηλούς στόχους. Η αίθουσα διαθέτει αμερικάνικα όργανα, υψηλών προδιαγραφών, ιδανικά για πρωταθλητισμό. Στην αίθουσα έχουν προπονήσει και προπονηθεί σπουδαίες προσωπικότητες της Ενόργανης Γυμναστικής όπως ο Βλάσης Μάρας, ο Λευτέρης Πετρούνιας κ.α. 

Διακρίσεις 

Για την Ενόργανη Γυμναστική 1η θέση στο σύνθετο ομαδικό οι αθλητές Αποστολοπούλος Αλέξανδρος, Κυπαρίσσης Δημήτρης, Αθανασίου Ορέστης, Νιώτης Γιώργος, Κονόμης Στέφανος και Γιαλός Γιάννης. 

1η θέση σύνθετο ατομικό και 1η θέση στο μονόζυγο και δίζυγο ο Κονόμης Στέφανος.

1η θέση στις ασκήσεις εδάφους η Θεοδωράκη Νεφέλη.

1η θέση στους ασύμμετρους ζυγούς η Πάλλη Ματίνα.

Αρχιπροπονήτρια του συλλόγου είναι Χριστίνα–Ελένα Γκριγκόρας μαζί με την Κική Αθανασίου και τον Θωμά Ζήκο. Η Χριστίνα–Ελένα Γκριγκόρας είναι δύο φορές Ολυμπιονίκης στην Ενόργανη Γυμναστική με την Εθνική Ομάδα της Ρουμανίας (χρυσό το 1984 στο Λος Άντζελες και ασημένιο το 1980 στη Μόσχα, συναθλήτρια της Νάντια Κομανέτσι), η οποία κατέκτησε και 4 μετάλλια (ένα χρυσό, 2 ασημένια και ένα χάλκινο) στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1981 στη Μαδρίτη. 

Έφορος και γενικός αρχηγός από το 1978 έως σήμερα είναι ο Βαγγέλης Καρεντζόπουλος,  ο οποίος διετέλεσε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ στην Ενόργανη και έφορος Εθνικών Ομάδων στην ΕΓΟ από το 2000 – 2005.

Προπονήσεις

Δευτέρα
Τρίτη
Τετάρτη
Πέμπτη
Παρασκευή
Σάββατο
Κυριακή
16:00 - 20:00
16:00 - 20:00
16:00 - 20:00
16:00 - 20:00
16:00 - 20:00
09:00 - 13:00
09:00 - 13:00