Αερόβια άσκηση: Μεταμορφώνει σώμα και πνεύμα!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Αερόβια άσκηση: Μεταμορφώνει σώμα και πνεύμα!

Αερόβια άσκηση, ο ιδανικός τρόπος να αναζωογονήσουμε την σωματική και πνευματική μας υγεία. Το ανθρώπινο σώμα είναι από τη φύση του φτιαγμένο για να κινείται. Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν επιτρέπει σε πολλούς από εμάς να περπατάμε ή να ασκούμαστε όσο πρέπει σε καθημερινή βάση. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να εντάξουμε αυτού του τύπου την γυμναστική στην καθημερινή μας ρουτίνα. Έτσι, όχι μόνο θα διατηρήσουμε το σώμα μας σε καλή κατάσταση, αλλά θα μπορέσουμε να απολαύσουμε μία σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

 

Τι είναι αερόβια άσκηση;

Πριν δούμε όμως πώς μπορεί να μας βοηθήσει η αερόβια άσκηση, ας μάθουμε λίγα περισσότερα πράγματα γι’ αυτή και το πώς λειτουργεί. Η αερόβια άσκηση θέτει του μύες του σώματός μας σε κίνηση, χρησιμοποιώντας οξυγόνο. Με αυτό τον τρόπο καίει τους υδατάνθρακες και το λίπος για να παράξει ενέργεια. Αερόβιες ασκήσεις θεωρούνται το περπάτημα, το ποδήλατο, η κολύμβηση, καθώς και ορισμένες ασκήσεις που χρησιμοποιούν το βάρος του σώματός μας.

 

Αερόβια vs αναερόβια άσκηση

Είναι γεγονός ότι πολλοί από όσους δεν είναι μυημένοι στην γυμναστική, μπερδεύουν την αερόβια με την αναερόβια άσκηση. Ωστόσο, η μεν πρώτη αφορά την αύξηση της αντοχής, ενώ η δεύτερη της μυϊκής μας δύναμης. Η αναερόβια άσκηση περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης όπως βάρη, καθίσματα και push-ups. Και τα δύο είδη γυμναστικής είναι απαραίτητα στο πρόγραμμα γυμναστικής μας.

Ποια είναι όμως τα οφέλη που προσφέρει η αερόβια άσκηση στον οργανισμό και την γενική υγεία μας; Μεταξύ άλλων:

 • Ενισχύει το καρδιαγγειακό και καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα. Γι’ αυτό ονομάζεται και καρδιαγγειακή άσκηση.
 • Μειώνει τόσο τα κιλά όσο και το ποσοστό λίπους στο σώμα μας, ειδικά αν συνδυαστεί και με το κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα.
 • Αυξάνει κατακόρυφα την αντοχή μας, μειώνοντας το αίσθημα της κόπωσης.
 • Διαθέτει αντιγηραντική δράση, καθώς ενισχύει με οξυγόνο τα κύτταρα και αποβάλει τις τοξίνες.
 • Βελτιώνει την καλή μας διάθεσή, απελευθερώνοντας ενδογενείς ουσίες του οργανισμού μας όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη που καταπολεμούν άγχος και στρες.
 • Βελτιώνει την αυτοπεποίθησή μας, δίνοντάς μας ώθηση με τα αποτελέσματά της στο σώμα μας.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), τα άτομα ηλικίας 18-64 ετών πρέπει να πραγματοποιούν:

Τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιες ασκήσεις μέτριας έντασης (π.χ. γρήγορο περπάτημα) την εβδομάδα ή 75 λεπτά υψηλής έντασης αερόβια άσκηση ή έναν ισοδύναμο συνδυασμό μέτριας προς έντονης δραστηριότητας.

Η αερόβια άσκηση πρέπει να διεξάγεται σε περιόδους τουλάχιστον 10 λεπτών.

Για πρόσθετα οφέλη στην υγεία, οι ενήλικες μπορούν να αυξήσουν την μέτρια δραστηριότητα τους σε 300 λεπτά την εβδομάδα.

Οι δραστηριότητες αναερόβιας άσκησης πρέπει να πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Όσον αφορά στις ηλικίες 5-17 ετών, ο Π.Ο.Υ προτείνει:

Σωματικές ασκήσεις όπως: παιχνίδι, αθλοπαιδιές και άσκηση στα πλαίσια του σχολικού τους προγράμματος.

Το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων πρέπει να είναι αερόβιο.

Δραστηριότητες για ενίσχυση των μυών και των οστών πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 3 φορές την βδομάδα.

Η αερόβια άσκηση διαθέτει πολλά είδη. Βρείτε αυτό που σας ταιριάζει στην καθημερινή σας ρουτίνα και ξεκινήστε να απολαμβάνετε τα οφέλη του. Μεταξύ άλλων, τα πιο σημαντικά είναι τα εξής:

 1. Έντονο περπάτημα ή τρέξιμο

Πρόκειται για ένα πραγματικά πολύ καλό, αλλά και οικονομικό, τρόπο για να αυξήσετε το συνολικό επίπεδο υγείας σας. Καίει θερμίδες, βοηθά στο αδυνάτισμα, ενώ συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς. Ιδανική αερόβια άσκηση για όσους θέλουν να χάσουν βάρος

 1. Ποδήλατο

Πρόκειται για μία αεροβική άσκηση η οποία σε σύγκριση με το περπάτημα φθείρει λιγότερο τις αρθρώσεις των ποδιών μας. Θα σας βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθειά σας να κάψετε περισσότερες θερμίδες και να γυμνάσετε πόδια και σώμα.

 1. Σχοινάκι

Η αγαπημένη άσκηση των μικρών μας φίλων αποτελεί ταυτόχρονα και μία κορυφαία αεροβική άσκηση. Υπολογίζεται ότι τα 10 λεπτά σχοινάκι προσφέρουν τα ίδια οφέλη  στο σώμα μας με 30 λεπτά ήπιο τρέξιμο.

 1. Ομαδικά προγράμματα αεροβικής γυμναστικής (Aerobic)

Αυτή η μια μορφή οργανωμένης άσκησης που εκτελείται με το ρυθμό της μουσικής βοηθά σημαντικά στην βελτίωση της υγείας μας, δημιουργώντας μία ευχάριστη ατμόσφαιρα κατά την ώρα της άσκησης.

 1. Χορός

Διασκέδαση και αερόβια γυμναστική συνδυάζει και ο χορός. Πρόκειται για έναν ευχάριστο και υγιεινό τρόπο να χάσουμε κιλά, να βελτιώσουμε την ευλυγισία μας, αλλά και να ελαττώσουμε το στρες στην καθημερινότητά μας.

 1. Ομαδικά αθλήματα

Ανάμεσα στις δραστηριότητες αερόβιας άσκησης συμπεριλαμβάνονται και τα ομαδικά αθλήματα όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, το χαντμπολ, το βόλεϊ ή το τένις. Εντάξτε τα οφέλη τους στην καθημερινότητά σας και απολαύστε την χαρά της γυμναστικής μέσα από μία ομάδα.

 1. Κολύμβηση

Πρόκειται για την κορυφαία αερόβια άσκηση, καθώς γυμνάζει όλο το σώμα χωρίς να φθείρει καθόλου τις αρθρώσεις μας!

 

Για να γυμνάσετε αποδοτικά το μυοσκελετικό σας σύστημα, είναι σημαντικό να επιλέξετε την κατάλληλη αερόβια άσκηση με βάση τις ανάγκες σας και το επίπεδό σας.

Είστε αρχάριος ή σκοπεύετε να ξεκινήσετε γυμναστική για 1η φορά; Προτιμήστε έντονο περπάτημα, ποδήλατο ή κολύμβηση. Mε αυτά τα είδη θα προστατέψετε τα γόνατά και τη μέση σας, λόγω των «χαμηλών» κραδασμών τους στο σώμα.

Γυμνάζεστε περιστασιακά; Το τρέξιμο, το ποδήλατο το αερόμπικ και το κολύμπι μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την αντοχή σας και να περάσετε στο επόμενο επίπεδο.

Γυμνάζεστε τακτικά; Βάλτε ποικιλία στο πρόγραμμά σας επιλέγοντας περισσότερες από μία αερόβιες ασκήσεις.

 

Από www.medicafeet.com, www.who.int/

Partners

Copyright © 2022 Ο.Φ.Ν.Ι. All Rights Reserved.

Developed with 💙 by Weblooq

Αθλήματα

Σύλλογος

Ας Γνωριστούμε

Περισσότερα